Na vijf jaar oorlog werd er feest gevierd in de straten van Overijssel, maar dat was ook het moment dat de collaborateurs in de straten te schande werden gemaakt. Dat moet een surrealistisch beeld zijn geweest, waar de huidige generatie zich moeilijk een voorstelling van kan maken. 

Op deze indrukwekkende foto zien we hoe de collaborateurs na de bevrijding in Deventer worden getoond aan het toegestroomde publiek.

 Collaborateurs na de bevrijding van Deventer (Foto: Onbekend / Bron: Nationaal Archief)

Na de oorlog was het de vraag wat er moest gebeuren met mensen die met de bezetter hadden samengewerkt. Opgepakte personen werden in afwachting van hun proces ondergebracht in interneringskampen. Hoeveel mensen er precies werden opgepakt, is niet bekend. Vast staat wel dat de kampen zo vol zaten, dat het niet te doen was om iedereen te berechten. De regering heeft besloten om de lichte gevallen vrij te laten. 

 De eigenaar van de foto vertelt: "De man met de helm en het geweer aan de linkerkant is mijn vader. Hij zat bij het verzet in Deventer. Hij heeft onder andere geholpen bij de bevrijding van het Deventer postkantoor. Mijn moeder heeft in de oorlog verzetskranten rondgebracht onder haar kleding."