In het Drukkerijmuseum van Meppel is vandaag de Kopperprent uitgereikt. Traditioneel wordt de zeefdruk gepresenteerd op de eerste maandag na Driekoningen, op Koppermaandag.

Dit jaar werd de Kopperprent gemaakt door studente Fleur Hingstman uit Dalen. Ze deed net als tientallen anderen mee aan de wedstrijd die het Drukkerijmuseum had uitgeschreven onder studenten. Het thema was 75 jaar vrijheid. "Ik ben er erg blij mee, ik volg nog niet zo lang een grafische opleiding en heb nu al een prijs op zak. Met dit ontwerp heb ik de Nederlandse vlag en de duif, het symbool van de vrede, als uitgangspunt gebruikt", legt Hingstman uit.

Proeven van bekwaamheid

Koppermaandag is ontstaan in de middeleeuwen bij de gilden, een soort voorlopers van de vakbond. Op Koppermaandag werden vroeger proeven van bekwaamheid afgenomen bij leerling-drukkers. "Werknemers en leerlingen lieten dan aan hun baas zien wat ze in huis hadden. Als tegenprestatie kregen ze dan het nodige te eten en te drinken", legt Co Nagelkerke namens het Drukkerijmuseum uit. In de middeleeuwen stond het woord 'kopper' voor feestmaal.

Tegenwoordig wordt Koppertjesmaandag alleen nog gevierd binnen de grafische industrie. Bij het Drukkerijmuseum werd vandaag dan ook getoast op een goed jaar voor de grafische branche en werd dus de winnende Kopperprent uitgereikt.