NIJMEGEN - Hees, nu een wijk van Nijmegen maar ooit een zelfstandig dorp binnen de schependom Nijmegen: een plaquette aan de Petruskerk herinnert aan de 45 inwoners en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. De oorlog tekende de gemeenschap.

In de nacht van 21 op 22 juli 1942 worden drie huizen aan de Dorpsstraat verwoest als ze worden getroffen door bommen die zijn gelost door een aangeschoten Britse bommenwerper. Meerdere bommen komen terecht in Hees. Ook andere huizen aan de Dorpsstraat en de Bredestrat lopen schade op, net zoals de Petruskerk zelf. Er vallen drie doden en meerdere gewonden. Het toestel was op weg naar Schaarsbergen om daar de Duitse luchtafweer te bombarderen. Een ander toestel uit deze formatie werd aangeschoten en stortte neer in Arnhem-Zuid. 

Op 8 september 1943 vallen in Hees drie doden als een Duits jachtvliegtuig een noodlanding maakt in de Oude Heselaan. Een broer en zus van 11 en 7 jaar en een 18-jarige leerling van de scheepvaartschool komen om. 

Bommenwerper in de straat

Afbeelding

Het derde ongeval met een toestel dateert van 25 september 1944, als aan het begin van de avond een aangeschoten B-25 Mitchell bommenwerper neerstort in het dorp (foto - oorlogsdoden Nijmegen). Het brandende toestel crasht bovenop een aantal huizen in de Dorpsstraat tegenover de Petruskerk, de huidige Korte Bredestraat. Op huisnummer 148 vallen drie doden en een gewonde. Zij overlijdt later in het ziekenhuis. Drie vliegers komen eveneens om, de vierde kan uit het toestel springen en wordt krijgsgevangen gemaakt. Ook de omgekomen vliegers worden met de plaquette geëerd. 

Het grootste aantal bombardementsslachtoffers uit Hees, val op 22 februari 1944 bij het Amerikaanse bombardement op Nijmegen. Sommigen direct, anderen overlijden later aan hun verwondingen. 

En tijdens de zogeheten granatentijd na de bevrijding van Nijmegen zijn ook in Hees doden te betreuren. 

Elf inwoners van Hees overlijden tijdens dwangarbeid in Duitse werkkampen of worden gedeporteerd naar concentratiekampen als Auschwitz, Neuengamme, Buchenwald en Bergen-Belsen. 

Krijgshandelingen

In de meidagen van 1940 keren twee inwoners van Hees niet meer terug uit de strijd tegen de Duitse invallers. En na de oorlog komt de 21-jarige Peter Ommen om tijdens het ruimen van explosieven in Echteld. Eén inwoner van Hees sterft in Duits uniform, op 16 april 1945.